Tervakoski 2, miksi ?

Pari vuotta on kulunut Tervakoski  –näytelmän, Napialan Työväennäyttämön 110 -vuotisjuhlanäytelmän, esittämisestä. Se on sopivan mittainen aika, ei liian lyhyt eikä liian pitkä, arvioida lopputulosta kokonaisuutena.

Näytelmä oli hieno. Henkilöt ja tapahtumat tervakoskelaisia. Vaan oliko siinä kaikki? Onko tervakoskelaisissa vielä jotakin, mitä näytelmässä ei kerrottu?

Kun keskusteltiin ihmisten kanssa, tutkittiin koottua haastatteluaineistoa tarkasti ja koottiin uuttakin aineistoa, tuli esiin paljon muutakin. Paljon ihmisten elämään, kanssakäymiseen ja keskinäisiin suhteisiin liittyviä piirteitä, joita ei tuossa juhlanäytelmässä saatu esille.

Kun jätetään tehdas sivummalle, ja katsotaan tervakoskelaisia enemmän ulkopuolisin silmin, nähdään paljon sellaista, joka normaalisti jää pinnan alle. Tulee esille yllättäviäkin piirteitä. Paljon hienoa toisista välittämistä. Mutta myös ikävämpiä piirteitä, piittaamattomuutta ja jopa julmuutta.

Napialan Työväennäyttämö haluaa tuoda uuden Tervakoski –aiheisen esityksen katsottavaksi. Sellaisen, jossa kuvataan elämää ja ihmisiä tehdasyhteisössä inhimillisen rehellisesti, kaikkine hyvine ja ikävine puolineen. Tavoitteena on tuoda esiin niin yksittäisen ihmisen, kuin yhteisönkin näkökulmat, jotka toisinaan ovat erilaiset.

Kevättalvella näemme, miten tässä onnistutaan.

jka