Kuka tuli Tervaan?

Viimeinen esitysviikko on edessä.  Vielä ponnistetaan muutama näytös.

Kuluneen kuukauden aikana on Tervakoski 2 -näytelmää esitetty toistakymmentä kertaa. Esitykset ovat olleet hienoja. Katsojat ovat nauttineet näkemästään ja kokemastaan. Ensi-illasta lähtien on Napialan Työväennäyttämö tehnyt vahvaa ja tasokasta työtä.

Kun tuon kuukauden mittaan esityksen on pari kertaa nähnyt, on havainnut ison kehityksen, mikä esiintyjäryhmässä on tapahtunut. Henkilökohtaiset suoritukset ja ryhmän yhteistoiminta ovat nousseet sellaiselle tasolle, että voisi kuvitella kyseessä olevan ammattiteatterin.

Näyttelijät ovat viikkojen kuluessa kasvaneet rooleissaan ja ihmisiin niissä. He eivät ainoastaan esitä roolihahmojaan, vaan elävät näiden elämää. Kun ensimmäisissä esityksissä vielä näki Riikan esittävän Kaarinaa, tai Aapeen esittävän Sirreä, niin viimeisimmillä kerroilla on nähnyt ja kokenut, miten Kalervo muistelee ystäväänsä tai Kyllikki kasvaa arasta pikkutytöstä aikuiseksi naiseksi, joka uskaltaa sanoa Sirkkalalle suorat sanat.

Roolia esittävää näyttelijää ei siis huomaa, vaan näkee tämän esittämän ihmisen. Yleisölle tämä välittyy hienona ja tunteikkaana, kokemisen arvoisena teatterielämyksenä.

Jos joku ei vielä ole Tervakoski 2 -näytelmää nähnyt, niin nyt kannattaa viimeistään lähteä Seuralle, katsomaan ja kokemaan kuka tuli Tervaan.

jka

Tervakoski 2 – näytelmä on esitetty. Se tullaan vielä esittämään monta kertaa

Ensi-ilta on takana.  Siihen liittyvä jännitys on helpottanut. Vuorokauden sisään on tehty kaksi esitystä, joissa Napialan Työväennäyttämön näyttelijäryhmä on pitänyt hienosti tasonsa ja toteuttanut näytelmän upeasti. Molemmilla kerroilla.

Kun aihe on paikallinen, niin ennen ensimmäistä esitystä on mahdoton tietää, miten yleisö tulee sen kokemaan ja vastaanottamaan.  Toteuttajien on vain uskottava itseensä ja toisiinsa. Luotettava tarinaan, mentävä rohkeasti esille ja tehtävä osuutensa. Näin se kävi nytkin.

Ja katsojien kokemus esityksestä mitattiin mahtavissa ja tunteikkaissa suosionosoituksissa. Yleisö näki ja tunsi olleensa mukana jossakin suuremmassa, kuin pelkässä teatteriesityksessä. Se oli Tervakoski 2.

Käsikirjoittajan hieno oivallus rakentaa kertomus muutaman henkilön saunakeskusteluista, ehkä juuri Kesijärven rannalla, luo katsojille rauhallisen perustan nauttia näytelmästä. Ohjaajan kyky käyttää koko salin tilaa esityksen tukena, tiivistää tunnelmaa ja ottaa yleisön lähemmksi näytelmää. Lavastajan taito toteuttaa karun toimiva lavastus, mahdollistaa pienessäkin tilassa kertomuksen sujuvan siirtymisen tehtaan, urheilukentän ja muiden kylän kohteiden välillä. Ääni- ja valotekniikka sekä bändin osaaminen tukevat mainiosti kokonaisuutta ja voimistavat katsojien kokemuksen tarinasta.

Tämän kaiken keskellä näyttelijäjoukko tekee hienon työn. Jokainen on kasvanut roolinsa mukana huikeasti. Tästä jatketaan vielä eteenpäin. Edessä on tiivis kuukausi, jonka aikana näytelmää esitetään monta kertaa. Katsomo tulee varmasti täyttymään joka kerralla ja yleisö tulee kokemaan voimakkaan tervakoskelaisen teatterielämyksen.

Ovi on nyt avattu ja yleisö toivotettu tervetulleeksi. Tällainen on Tervakoski 2. Näin me sen teimme. Tämän me halusimme teille kertoa.

 

jka

Vesavara, kansakoulu, tehdas ja Lepola. Tervakoskelaisen neljä turvaa.

Ajan kuluessa oli Tervakoskelle muodostunut vahva turvaverkosto, joka takasi paperitehtaalle sitoutunutta työvoimaa. Syntyi varmuuden tunne, joka lisäsi ihmisten keskuudessa mielikuvaa turvatusta elämästä, jatkuvuudesta ja yhteenkuuluvuudesta. Tiivis asuminen ja yhteiset harrastukset lisäsivät tätä tunnetta.

Kun vanhemmat olivat yhtiön palveluksessa, niin lapsillekin oli tulevaisuudessa tiedossa varma työ ja toimeentulo. Turvatun elämän tunne saattoi järkkyä, kun paikkakunnalle tuli uusia ihmisiä muualta.

Tällä voidaan osaksi selittää se, että ulkopaikkakuntalaiset pitävät tervakoskelaisia usein omakeskeisinä ja sisäänpäin suuntautuneina. Myös alkuperäisten tervakoskelaisten varauksellinen suhtautuminen muualta tulleisiin saa ymmärrystä tätä taustaa vasten nähtynä.

Kun yhteisö puretaan yksilöiksi ja katsotaan asioita heidän näkökulmastaan, voi ymmärtää ulkoapäin tulevien ihmisten muodostavan uhkaavan tulevaisuuskuvan kantaväestölle. Tuleeko sieltä uusia koneenhoitajia? Menevätkö heille parhaat asunnot?

Tällainen pelko purkautuu helposti epäystävällisyytenä ja syrjintänä. Vielä pahempi voi tilanne olla, jos muualta tulleet naiset pyrkivät tervakoskelaisten miesten omanaan pitämään harrastusmaailmaan. Voi syntyä kilpailutilanne, jossa paikkakunnan urheiluseurojen kiistatkin kalpenevat.

Yksilöitä on kuitenkin erilaisia. Kaikki eivät koe muualta tulleita vieraina tai uhkina. Useat tulevat keskenään hyvin toimeen ja ystävystyvät. Tämä pätee myös moniin tervakoskelaisiin. Vaan entä ulkopuolelta tulleet?  Miten he kokevat Tervakosken ja tervakoskelaiset ihmiset?

Napialan Työväennäyttämö tuo Tervakoski 2 –näytelmässä esille asioita, osin pitkän vaiettuja, mutta sellaisia, jotka Tervakoskelle muuttaneet ja tänne jääneet ihmiset ovat kokeneet. Jokainen näyttelijä tekee roolinsa vahvasti ja rohkeasti, mutta inhimillisesti. Napsalaiset ovat valmiina. Kannattaa tulla Seuralle ja katsoa.

jka

Tarvitaanko 30 vuotta? Riittääkö sekään?

Ensi-ilta lähenee. Tervakoski 2 – näytelmän kohtaukset on hiottu ja sovitettu kohdalleen. Samoin koko esitysympäristö lavasteineen on viimeistelty luomaan tälle paikkakunnalle ominaista tunnelmaa ja ilmapiiriä. Jokainen näyttämölle nouseva ja muu tuotantoryhmäläinen on tehnyt syksyn ja talven mittaan ison työn, jonka lopputulos mitataan ja arvioidaan tulevien viikkojen aikana.

Kun harjoituksia ja valmisteluja on seurannut, on hyvin nähnyt paikallisen aiheen merkityksen näyttelijöiden suorituksiin. On selvästi havainnut, miten jokainen haluaa olla sinut oman roolihahmonsa kanssa. Olla siinä aito ja rehellinen. Niin hyvien kuin huonojenkin piirteiden osalta.

Napialan Työväennäyttämö tuo katsottavaksi vahvan kuvauksen Tervakoskelta. Pian nähdään, tarvitaanko 30 vuotta, ennen kuin meistä tulee tervakoskelaisia. Pian nähdään riittääkö aina sekään, ja kuka lopulta onkaan tervakoskelainen.

Nähdään Seuralla.

Vesi virtaa joessa ja näytelmä valmistuu

Napsalaisten aherrus jatkuu. Ensimmäinen läpimenoharjoitus on tehty, kokonaisuus hahmottuu.

Syksyn aikana on opeteltu vuorosanoja ja kohtauksia. On suunniteltu lavastusta ja musiikkia. On haettu ajanmukaista tunnelmaa ja tyyliä. On tehty sitä perustyötä, joka mahdollistaa hyvän lopputuloksen. Työtä pitää vielä tehdä, mutta sitä ei Napialan Työväennäyttämöllä pelätä. Maaliskuussa ollaan valmiina.

Miten tervakoskelaiset näkevät itsensä, muut paikkakuntalaiset ja ulkopuoliset ihmiset?  Onko pienen, ulospäin yhtenäisen kylän sisällä näkymättömiä rajoja? Nämä kysymykset tulevat olemaan esillä ja niiden ympärillä tapahtuu paljon tulevassa Tervakoski 2 – näytelmässä. Enempää ei tässä vaiheessa tarinaa avata.

Näyttelijät, ohjaaja, bändi ja kaikki muutkin tuotannossa mukana olevat tekevät parhaansa tuottaakseen katsojille vaikuttavan teatterielämyksen. Parin kuukauden kuluttua nähdään lopputulos.

Kuinka aito ja tunnistettava se on? Tämän voi tietää vain näytelmän nähnyt.

jka